2022. november 15., kedd

Margaret Mitchell: Elfújta a szél (étékelés)

 

Sziasztok kedves Molyok! Legújabb bejegyzésemben egy olyan könyvről hoztam nektek értékelést, amiről sose gondoltam volna, hogy valaha is el fogom olvasni. De végül megmakacsoltam magam és a kezembe vettem. Nem is kell mondanom, a kedvencem lett.

Fülszövege:

Tizenhét ​inch, azaz negyvenhárom centi, úgy is mondhatnánk, szűk két arasz – ekkora Scarlett O'Hara dereka, és erre nagyon büszke. A gazdag, déli földbirtokos lánya minden ujjára kap udvarlót, de neki csak egy kell: Ashley Wilkes. A férfi azonban mást vesz feleségül. Scarlett bosszúból férjhez megy, éppen azon a napon, amikor kitör az amerikai polgárháború.
Az elkényeztetett, magabiztos tizenhat évesből nagyon gyorsan felnőtt lesz a háború szörnyűségei között. Egyet akar csak: megtartani a családi birtokot, amiért akár az ördöggel is szövetkezne. Három férj, három gyerek, a beteljesületlen szerelem – a könyv végén, tizenkét évvel később, Scarlett felelősségteljes nő, aki kezdi érteni az életet.

Margaret Mitchell egyetlen regénye 1936-ban jelent meg, és óriási sikert aratott. Azonnal megfilmesítették a kor szupersztárjaival, és Scarlettet a legtöbben azóta is a gyönyörű Vivien Leigh alakjában képzelik el. Pedig „nem volt szépség”, de ezt a férfiak nem tudták megítélni, , „annyira elbűvölte őket”. Érdemes tehát elolvasni a regényt akkor is, ha a filmet – talán többször is – láttuk már: az alakok összetettebbek és elevenebbek – nemcsak Scarlett, hanem Ashley Wilkes és az ördögi Rhett Butler is…
Készült a regényből több musical is, sőt Magyarországon Dvořák zenéjére hatalmas sikerű balett. S mindeközben a könyvet minden új generáció felfedezi magának. Amerikában a Biblia után a legnépszerűbb mű, harmincmillió példányban kelt el.
Magyarra már 1937-ben lefordították, azóta olvashatjuk – és olvassuk is.


Adatok: 
Hány éves kortól ajánlom? +17
Csillagozás: 
Véleményem a történetről és a szereplőkről:
Az Elfújta a szelet anyukám által ismerhettem meg, ugyanis ő buzdított arra, hogy egy tavaszi délelőttön vegyük elő a filmet. Még aznap befejeztük a 4 órájával. Egyből belopta magát a szívembe. Mindig is nagy könyvnek tartottam, így hamar lemondtam róla, hiszen úgy sincs rá időm. Ám idén ősszel több helyről is jött az "égi jel" hogy bizony-bizony a kezembe kéne venni. Két egymást követő olvasmányomban is szerepelt Scarlett O'Hara neve, így nem volt megállás, már ott eldöntöttem, hogy kiolvasom. Az pedig csak ráadás volt, hogy kedves Edmond Könyvkuckója is nagy szívvel ajánlotta. 
Egyből magával ragadott a könyv első lapja is. Olyan volt, mintha belerepültem volna a könyvbe. Szinte láttam magam előtt Tarát, a földutat, a virágaival és a gyapotmezeivel együtt. 
"Ami két lábon jár, nem verhet meg minket. […] De a szívünk uralkodik rajtunk, és legyőzhet egy szempillantásnyi idő alatt."
Az akkori politikai és társadalmi helyzetet nagyon jól leírta az írónő és semmi kétség, hogy ezt a témát kívülről belülről fogom tudni, amikor odakerülünk a tananyagban töriből. Sok minden kitisztult és különböző oldalak véleményét ismerhettem meg. 
Tetszett, hogy itt jobban beleleshettem a család és a barátok hátterébe, mint amit a vásznon mutattak. 
Scarlett bármennyire is makacs, csökönyös, önző és szívtelen egyes helyeken, az egyik kedvenc szereplőm. Talpraesett, küzdő, bátor és óriási jellem. Minden nő példaképe lehet abból a szempontból, miszerint bármilyen körülmények között sem szabad elhagyni magunkat. Ikonikus karaktere szerintem örökre díszíteni fogja a legnagyobb női alakokat az irodalomban mind a 17 inches derekával.
"– Szeretem, Scarlett, mert annyira olyan, mint én. Árulók vagyunk, kicsikém, önzőek, számítók. Fütyülök rá, ha az egész világ felfordult is, csak nekünk legyen jó dolgunk."
Reth Butler a filmben sem volt a kedvencem. Eleinte. Olyan voltam olvasás és filmnézés közben, mint Scarlett. Volt benne valami, ami taszított, de hívogatott is. Romantikus oldala végül meggyőzte a szívem, így az első kötet felénél már Reth fannak tartottam magam. Férfias, erős, de emellett szenvedélyes és gyengéd.
Mind a két szereplő személyisége, egymással való hozzáállása humorosnak bizonyult egy-egy mondatban. A könyv komoly karakterváltozásokat írt le, több élet sorsát, az idő múlását mutatja be. A komolyság mellett szórakoztató, izgalmas, szíveket felmelengítő. 
Nem tudom hogy most sírjak e vagy mosolyogjak. Fáj, hogy vége lett és nem tudhatom meg a továbbiakat. De egyben örülök is, hogy bennünk pislákolhat a remény és ezt az örömöt meghagyta nekünk az írónő. 
Az egyik kedvencem lett. Aki pedig megijed attól, hogy milyen hosszú, üzenem neki, hogy ne tartson tőle, ugyanis még abban is kedvét fogja lelni, hogy ilyen sokáig olvashatja. Legalábbis nekem tetszett, hogy több napon keresztül végigkísérhettem Scarlett O'Hara életét, éveit, mindennapjait.

Ha nem akarsz lemaradni a további tartalmakról akkor nyomd meg a rendszeres olvasás gombot! Szép napot!
Luca

2022. szeptember 17., szombat

Jane Stubbs: Thornfield ​Hall lángokban (értékelés)

 

Sziasztok kedves Olvasóim! A mai bejegyzésben egyik kedvenc regényem kimaradt részeiből készült könyvet hoztam ma el nektek, a Thornfield Hall lángokban-t. Ez a Jane Eyre kimaradt részeit foglalja magába. Ha van kedvetek, tartsatok velem!

Fülszövege:

Az ​érem másik oldala: a házvezetőnő, Mrs. Fairfax elmeséli, mi történt valójában Thornfield Hallban…

Charlotte Brontë Jane Eyre című regényének lelkes olvasói minden bizonnyal jól emlékeznek a porig égett épületre, a halálba ugró tébolyult nőre, és az őt megmenteni igyekvő, közben súlyosan megsebesülő Mr. Rochesterre – de fel tudják-e vajon idézni az idős házvezetőnő alakját?
Az angol írónő, Jane Stubbs Mrs. Fairfaxet teszi meg narrátornak – az ő szemszögéből élhetjük át újra a sötét titkokkal teli regényt. Biztos, hogy minden úgy történt, ahogy a fiatal és a világ dolgaiban járatlan Jane leírta? Nem lehet, hogy az orránál fogva vezették – és nem csak azt titkolták el előle, hogy a ház urának már van felesége?
Továbbá: biztosan annyira elvadult és bomlott elméjű az emeletre zárt első feleség, Bertha, mint a Brontë-szöveg alapján hisszük? És ha igen, vajon mi juttatta őt ebbe az állapotba? Mr. Rochester valóban ártatlan áldozat – vagy csak a naiv és fülig szerelmes nevelőnő hiszi annak? És tényleg úgy gyulladt ki az épület, ahogyan a lódító kocsmáros a meggazdagodva visszatérő Jane-nek elmesélte?
E könyvből választ kaphatunk mindezen kérdésekre, egyben kiderül, hogy a házvezetőnő mégsem olyan együgyű és jelentéktelen, ahogyan a Jane Eyre alapján tűnt, és az emeletre zárt asszony rejtélyes gondozójával, Grace Poole-lal szövetkezve sokkal nagyobb szerepet játszott a kibontakozó eseményekben, mint ahogyan azt elsőre gondoltuk.


Adatok: 
Hány éves kortól ajánlom? +15
Csillagozás: 

Véleményem a történetről és a szereplőkről:
A Jane Eyre mindig is az egyik kedvencem volt. Romantikus vonala, leírásai és az őrült szál ami a Brontë nővérek alkotásait jellemzik, imádnivalóvá tette a néhol kemény lapokat. Így hát szívesen elolvastam volna, ami az eredeti műből kimaradt. Egy sarki kis kínaiban bukkantam rá egy olcsóbb példányra. Jó egy évet vártam arra, hogy kiolvassam. Ezen a nyáron vettem kézbe a Jane Eyre-t aminek addig csak az egyszerűsített változatás olvastam el, a Lowoodi árvát. Mára ezzel a könyvvel, szép kis gyűjteményem lett. 
A történetet a házvezetőnő, Mrs. Fairfax szempontjából követhetjük végig, csakúgy mint az Üvöltő Szeleket. Könyvünk visszanyúlik a Jane Eyre előtti időkre, amikor Thornfield Hall még az öreg Mr. Rochester tulajdonában volt. Majd szépen lassan haladunk a megszokott történet felé, de a rejtélyek mindeközben kiderülnek és egy egészen új cselekmény alakul ki. Így ma már nehezen tudom úgy olvasni a Jane Eyre-t, hogy ne jelenjenek meg szálak a Thornfield Hall lángokban-ból, mint b opciók. 
Sajnáltam hogy könyvünk nem bővelkedett sok információban magáról Jane Eyre-ről, egyik kedvenc női főszereplőmről. 
A hangulatot nagyon jól, szinte ugyanúgy mint Charlotte Brontë, megtudta teremteni és megtartani. Szó szerint olyan volt, mintha egy folytatást olvasnék, bármennyire is tér el az író neve, lénye. 
"Az embereket gyakran megnyugtatja, ha magukhoz ölelhetnek valamit. Mintha valamelyest csillapítaná a fájdalmukat."

Mrs. Fairfax sose volt a kedvencem, mára pedig már kimondottan gyűlölöm. A regény tökéletesen bemutatja, hogy mennyire törekvő egy egyéniség volt. Mindig csak önmagát léptette elő, ezzel mások sorsát formálva. Rendesen belenyúlt a többi ember életébe és legtöbbször nem a jó módon. Vér tapad a kezéhez, méghozzá nem is kicsi és ennek ellentetjével senki sem tud engem meggyőzni. Lehúzta, kibeszélte Jane Eyre-t, a világ egyik legártatlanabb főszereplőjét, és emiatt nagyon mérges vagyok rá. Aljas egy némber ez a Mrs. Fairfax és hiába jön nekem azzal, hogy mennyire olvassa a Bibliát, a szememben gyilkos és rossz ember. Mondjuk úgy, megártott neki a sok újság és szeretett volna ő is részese lenni egy tragédiának, csakúgy amiket ő olvasott minden nap a hírmondóban. Dráma dráma hátán. 
Mi történt velem olvasás közben? Visszakaptam a Jane Eyre érzést teljes mértékben, amit Jane Stubbs-nak köszönhetek. Meggyűlöltem egy karaktert. Végül pedig kaptam egy B verziót az egyik kedvenc könyvemhez, ami igazán érdekes volt. 
Ajánlom azoknak akik szeretik az eredeti művet is, ugyanis biztos, hogy lesz olyan rész benne, amin meglepődnek. 

Ha nem akarsz lemaradni a további tartalmakról akkor nyomd meg a rendszeres olvasás gombot! Szép napot!
Luca



Margaret Mitchell: Elfújta a szél (étékelés)

  Sziasztok kedves Molyok! Legújabb bejegyzésemben egy olyan könyvről hoztam nektek értékelést, amiről sose gondoltam volna, hogy valaha is ...