2021. február 28., vasárnap

Elizabeth Lim: Fénytörések (értékelés)

 

Sziasztok kedves Olvasóim! Gyermekkorom egyik kedvenc meséjének a feldolgozását olvastam el, ami óriási hatással volt rám. Tartsatok velem! ❤️

Fülszövege:
Mi ​lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?
Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül…
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést… Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ha nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal.
Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot – és saját magát –, mielőtt még túl késő lenne?

Könyv: Elizabeth Lim: Fénytörések
Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 432
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634038344
Fordította: Bús Teodóra
Megjelenés időpontja: 2020. április 1.
Hány éves kortól ajánlom? +9
Csillagozás: 


Véleményem a történetről és a szereplőkről: 
Kiskoromban és még ma is tátott szájjal nézem végig Mulan meséjét. Egy lány, aki annyira merész, hogy kész mindent megtenni a családjáért. A hangulata az ami igazán megbabonázott. Amikor kiadták a Fénytöréseket, nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Hogy lehet a Mulant másképpen elmesélni? De amikor részt vettem a Manó könyvek kiadó novella író pályázatán, és az eredemény hiredetésen meghallgathattam Csonka András és Balázsy Panna véleményét is a Disney feldolgozásokról, már biztos voltam benne, hogy el kell olvasnom. 
Mulan amikor a hunok ellen harcol, a szeme láttára szerez Shang halálos sebet. Így Mulanon a sor, hogy utána menjen az Alvilágba és haza vigye Shang szellemét, ami már útban van Diyuba. Közben egyezséget kell kötnie Diyu királyával. Csak egy napja van kiszabadítania szerelmét egy örző-védő oroszlánnal az oldalán, miközben démonok és a Feledés Asszonya üldözi őket a veszélyt rejtő szinteken és termeken át. 
Mikor belekezdtem, a szereplőket igen furcsa helyzetben képzeltem el. Mulan a 2020-as élőszereplős adaptáció alapján volt meg a fejemben, Shang és Mushu pedig az 1998-as mese alapján. Volt egy kis kavarodás így, de végül mindenki átváltozott a régi 98-as figurára. 
Azt hittem hogy lapos, gyerekes és unalmas lesz. Az első pár oldal ezt sugallta. De a 10. oldal után ez a véleményem megváltozott. Szívesen olvastam tovább reménykedve abban, hogy Shang jól lesz. Tudtam, ezt csak akkor fejthettem meg, ha végig olvasom. 
Meglepődtem, hogy egy teljesen más világot mutatott meg nekünk az írónő, ugyanis kevés magyar hallhatott Diyu világáról, noha a kínaiak akár nap mint nap találkozhatnak vele, ha tényleg így tartják számon az Alvilágot. 
Mindig elérkeztünk egy döntő cselekményhez, majd az megváltozott egy más irányba és ez az örökös küzdés, megpróbáltatások előli futás arra késztetett, hogy olvasás közben olyan hangokat adjak ki mint: Gyerünk Mulan! Meg tudod csinálni! Miiii??? Ne már Shang!!! 
Itt-ott számomra túl gyerekes volt egy-egy fordulat, de ha belegondolok hogy ezt egy 9 éves olvassa és hogy élvezi, egyből elvetem ezt a gondolatot. 
Mulan talált egy tárgyat, mire ez volt írva: 
"A legszebb virág az, amelyik a nyomorban bimbódzik"

Itt egy kicsit mérges voltam, ugyanis Mulan nem tudta hogy honnan jöhet ez az idézet. No, a mesében az apja hasonlóképpen, de így fogalmazott akkor, amikor Mulant egy kicsit jobb kedvre szerette volna deríteni: 

„A virág, amely a legzordabb körülmények között nyílik ki, a legszebb valamennyi közül.” 

Ezt az egyet nem vették figyelembe, ami a Disney rajongóknak egy kisebb pofon lehet. Ez volt az első alkalom ebben a könyvben, amikor a fejemet fogtam. Bár kiengeszteltek a befejezéssel. Így megbocsátunk nekik. ;-)
Elizabeth Lim egy zseni. Úgy tudta leírni a szereplők jellemét, mintha ő lenne Walt Disney. Komolyan. Mintha a filmet vagy a mesét nézném, olyan érzésem volt. 
Mulan előtt kalapot emelek. Az a bátorság ami benne lakozik... A szíve, a jelleme csupa csupa szépség. A legkitartóbb és legerősebb női disney szereplő. Ezt a könyv is nagyon jól hozta. 
Shang még mindig nagy szívszerelem számomra. Kicsit nyers, kicsit makacs, kicsit önfejű, de végső soron nagyon kedves tud lenni. 
Shi Shi a már említett oroszlán örző-védő, aki Mushu helyét töltötte be. Óriási megjegyzései voltak. Sokat nevettem rajta. A végére nagyon a szívemhez nőtt. 
Minden Disney fannak és könyvmolynak el kell olvasnia, mert egy nagyon szórakoztató regény, és mély érzelmeket rejt. 

Kedvenc idézetek: 
"Az élet alvajárás, a halál hazatérés."

"Nem menthetsz meg egyszerre mindenkit."

"Senkit sem hagyunk hátra."

"Ha uralod a légzésed, a helyzetet is uralod."

Remélem kedvet kaptatok a könyvhöz. Ha nem akarsz lemaradni a további tartalmakról akkor nyomd meg a rendszeres olvasás gombot! Szép napot!
Luca

Képek forrása: saját, pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Margaret Mitchell: Elfújta a szél (étékelés)

  Sziasztok kedves Molyok! Legújabb bejegyzésemben egy olyan könyvről hoztam nektek értékelést, amiről sose gondoltam volna, hogy valaha is ...