2021. szeptember 11., szombat

Kovács Eszter: Let's kifli (értékelés)

 

Sziasztok kedves Olvasóim! A mai bejegyzésben egy igazán eldugott könyvről hoztam ma nektek értékelést, amit kevés helyen lehet megtalálni. Ez nem más, mint Kovács Eszter: Let's kifli című könyve Tartsatok velem!

Fülszövege:Van egy lány. Londonban él, egy cukormázas városban, melynek színpompás felszíne csupa meglepetést rejt. Különös barátságok és édes-bús szerelmek szövődnek itt, a honvágy hazájában, a már nem is olyan új otthonban.

Egy kivándorlás ismerős, mégis líraian egyedi története egy lányról, no meg például a brit fiúról, aki hozzábújva félig magyarul, félig angolul azt suttogja a fülébe: Let's kifli!

A kötet az Athenaeum Kiadó „Magyarok külföldön" sorozatának nyitó darabja, izgalmas élménykalauz mindenkinek, aki menni, vagy éppen maradni szeretne.


Adatok: 
  • Könyv: Kovács Eszter: Let's kifli
  • Kiadó: Athenaeum
  • Kiadás helye: Budapest
  • Kiadás éve: 2015
  • Oldalszám: 192
  • Kötés: Keménytáblás
  • ISBN: 9789632934334
  • Megjelenés időpontja: 2015. május 26.
Hány éves kortól ajánlom? +13
Csillagozás: 

Véleményem a történetről és a szereplőkről:
Ezzel a könyvvel először a Líra kiadó raktarvásárán találkoztam. Nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy megvegyem e, vagy sem. Sosem hallottam még róla, és molyon is sok negatív értékelés van róla. De úgy gondoltam, hogy megér egy próbát. Bele is került a kosaramba. 
Van egy lány, akinek nem tudjuk meg a nevét az egész könyvön keresztül. Kiköltözik Londonba, szerencsét próbálni. Megismerkedik a város és egyben az ország hagyományaival, szokásaival, és még sok más, nekünk magyaroknak furcsa dologgal. A sok cselekmény közben a szerelem is bekopogtat az ajtaján. Emellett még az is érdekelheti az olvasót, és egyben a főszereplőt, hogy pont amikor könyvünk játszódik, Londont megtámadják, gyújtogatások, fosztogatások, robbantások verik fel a Big Ben falait. A túlélés is bekapcslódik a hétköznapi dolgokba. 
Régebben az angol tanárom nagyon nyüstölte belénk Anglia és annak környékének szokásait. Tehát a királyi család, London főbb helyei folyamatosan előkerültek az órákon. Ez egyrészt jó volt, hiszen megismerkedtem a hagyományokkal, de ha több éven keresztül csak ezt hallod, akkor bizony egy idő után nagyon unalmas tud lenni. Negyedik osztályig nem is hallottam még Amerikáról. Valószínűleg innen fakad egy kicsit az undorom, viszonyulásom Angliához. Még az a tudat se tudta vissza hozni a kedvem a földrészhez, hogy Colin Firth is onnan származik Ewan McGregor-ral együtt. Mégis úgy éreztem, hogy tud valami újat mutatni ez a könyv. 
És igen! A leíró részek gyönyörűek voltak. Emberi, mégis mesebeli. A megfogalmazása abszolút magyaros, így könnyen fogyasztható. Ami a furcsa, hogy megtörtént az, amire nem számítottam. Megtört az átok. Visszahozta a kedvem az angol angolhoz. Most már szívesen énekelem Taylor Swift: London boy, vagy Ed Sheran: Gawlay girl-jét. 
Sokat tanultam belőle. Azoknak nagyon ajánlom, akiket tényleg érdekel ez a téma, vagy foglalkoztatja a gondolat, hogy kiköltözik Angliába. 
És mégis miért adtam neki 3,5 csillagot? Azért, mert a cselekményeknek nem értettem a  lényegét. Nem volt egy olyan, amire lehetett volna építkezni. Lekötött, de nem annyira mint más könyvek. Az új fejezeteknél pedig sokszor olyan volt, mintha egy teljesen más könyvet kezdenék el olvasni. Nem fűződtek össze a szálak egy nagy storyvá. Nagyon idegesített, hogy kalandozott minden felé, és nem volt egy biztos pont. Egy kapocs. Az meg a másik, hogy a szereplőket úgy emlegette, hogy a lány, a férfi, és soknak nem is volt neve. Vegyük például a főszereplőt. Majdnem 200 oldalas könyvnél egyszer sem derült ki, hogy hogy hívják. Igen, ez is egy megoldás, de engem inkább feldühített, mint hogy ennek az érdekességnek a csodáját élvezhettem volna. 
Névtelen lányunk személyiségét nehezen lehet jellemezni. Sokszor egyet értettem vele, de volt, amikor nem, és sajnos az utóbbi volt a többségben. Csapongó, értelmezhetetlen természet. 
Összességében a hangulata jó volt, de a történet nagyon lapos. Nem fogom újra olvasni, és csak azoknak ajánlom, akiket komolyan érdekli a város, vagy a kiköltözés gondolata. 

Kedvenc idézetek: 
"A lányok angyalok. Ideig-óráig."

"Érdekes az embereket figyelni. Találgatni,honnan jöttek, mit csinálnak éppen, miről beszélnek, hova indulnak."

"A tea, az szent."

Véleményem a borítóról:
Egyedül a borítója fogott meg. Egyszerű, mégis hangulatos. 


Ha nem akarsz lemaradni a további tartalmakról akkor nyomd meg a rendszeres olvasás gombot! Szép napot!
Luca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

J. L. Armentrout- Opál (értékelés)

  Sziasztok kedves Molyok! Az utóbbi három hónap kedvenc sorozatát hoztam el nektek, méghozzá a harmadik részéről egy kis beszámolót. Nagyon...