2021. június 17., csütörtök

Jenna Evans Welch: Love & Gelato- Firenzei nyár (értékelés)

 

Sziasztok kedves Olvasóim! Ismét egy nyári könyvet hoztam nektek, ami a fagyik és a látványosságok országában játszódik, Olaszországban. Ez a könyv nem más, mint a Love & Gelato, amit már nagyon régen el szerettem volna olvasni. Tartsatok velem!

Fülszövege: Lina ​az idei nyarat Toszkánában tölti, jóllehet, eleinte semmilyen érdeklődést nem mutat az ország napsütötte, varázslatos tájai iránt. Csupán édesanyja utolsó kívánságának eleget téve érkezett addig nem látott apjához. De milyen apa az olyan, aki tizenhat évig a gyereke felé sem néz? Lina ezért nem is vágyik másra, mint hazatérni, amilyen gyorsan csak lehet. Aztán a kezébe kerül egy napló, amit édesanyja az itáliai tartózkodása idején vezetett. A lány előtt hirtelen feltárul egy csodás világ, amely titkos románccal, műalkotásokkal és eldugott pékségekkel van teli. Mindez arra ösztönzi Linát, hogy újdonsült barátjával, Rennel, anyja nyomdokain haladva felfedjen egy titkot, melyről már rég tudomást kellett volna szereznie. A titok pedig azonnal más megvilágításba helyezi az anyjáról, az apjáról, sőt még az önmagáról alkotott képet is. Valaki egyszer azt mondta neki, hogy az emberek a szerelem és a fagylalt miatt mennek Olaszországba – néha azonban ennél sokkal többet találnak.

„Egy varázslatos könyv, mely ámulatba ejtően mesél arról, hogy döntéseink miként befolyásolhatják szerelmeinket, barátságainkat és a jövőnket.”
Amazon

„Az írónő gyönyörűen érzékelteti, hogyan lesz Lina egyre megértőbb és elfogadóbb az érzelmek iránt; a történet nem csupán az ő románcáról szól, hanem egyéb szerelmi szálak is átszövik a cselekményt.”
School Library Journal

„A pergő ritmusú regény sok helyütt megnevetteti az olvasót. A reneszánsz építészet és az olasz gasztronómia érzékletes leírása csak hab a tortán, s mindez együtt kitűnő olvasmányul szolgál a romantikus regények és az utazás kedvelőinek.”
Kirkus Reviews

„A költői hangvételű regény bővelkedik a felfedeznivalókban, egyebek közt Lina felderíti a gyönyörű toszkán vidéket, valamint a számára addig ismeretlen apa-lánya kapcsolatot is.”
Booklist

„Egy olaszországi vakáción romantikus és titokzatos kalandok során át barangolhatjuk be a toszkán vidéket az írónő sodró lendületű bemutatkozó regényében.”
Goodreads


Adatok: 

  • Könyv: Jenna Evans Welch: Love & Gelato – Firenzei nyár
  • Kiadó: Maxim
  • Kiadás helye: Szeged
  • Kiadás éve: 2017
  • Oldalszám: 320
  • Kötés: Puhatáblás
  • ISBN: 9789632618531
  • Fordította: Vince Judit Andrea
  • Megjelenés időpontja: 2017. június 14.
  • Hány éves kortól ajánlanám? +13
  • Csillagozás:


  • Véleményem a történetről és a szereplőkről:
  • Már rengeteget szemezgettem a könyvvel, mire úgy döntöttem, hogy végre elolvasom. Nagy kételyeim voltak ezzel kapcsolatban, ugyanis ránéztem a borítóra, és valahogy el ment tőle a kedvem. Nem is értem miért, hiszen nagyon szép, letisztult borítót kapott. Valahogy nem vonzott. Aztán elkezdtem. 
  • Lina édesanyját elveszítette alig pár hónapja, és anyukája utolsó kívánságára Olaszországba megy a nyári szünetre állítólagos apukájához. Aztán ott megtalálja elhunyt szerettének régi naplóját, amiben a valósággal nagy különbségek vannak. Lehet, hogy Howard nem is az igazi apja? És anyukája miért nevezte X-nek szerelmét? Lina legújabb barátjával, Lorenzo-val nyakukba veszik a várost egyben annak nevezetességeit, és elkezdik keresni a titokzatos illetőt. 
  • Az eleje nálam nagyon nehezen indult be, majd amikor szóba került Olaszország, egyszerre megszerettem. Oda vagyok mindenért ami olasz. Egy időben magamtól elkezdtem olaszul tanulni, és úgy, hogy még sose jártam a gyönyörű országban, olyan mintha egy részem oda tartozna. (most akkor megsúgom, hogy valójában nem is Luca lett volna a nevem, hanem Lucia, de ezt végül magyarosították a szüleim, mert egyeseknek nem tetszett a családból) De így visszagondolva, jobban hangzik a Csakegyluca, mint a Csakegylucia. ;-)
  • Ebben a helyzetben nehéz az utazás, így ezzel a könyvvel sikerült kicsit Magyarország határain kívülre merészkednem. 
  • Olvastam már pár könyvet, ami ebben a szép mediterrán térségben játszódott, de be kell vallanom, hogy ez a regény adta meg legjobban a hangulatot. A krémes, speciális nevén "harapható" olasz fagyik, a hőség, a kis utcák, a szobrok, szökőkutak, a jellemzőbb elemek mind helyet kaptak a könyvben. 
  • Az egész történetet úgy tudnám jellemezni, hogy ez a tini Mamma mia! csak nem görögben, hanem olaszban. Jézusom, hányszor fogom leírni azt, hogy olasz? 
  • Azt is nagyra becsülöm, hogy a hazámat is megemlítették egy mondatban. Ott nagyon elmosolyogtam. Örültem, hogy nem vagyunk annyira picik és eldugottak, hogy rólunk még Britney Spears is azt hiszi, hogy mi egy város vagyunk. 
  • Nem csak a nevezetességeket ismerhettük meg, hanem beleshettünk különböző bulikba. A könyv amúgy meg izgalmas, fordulatos és olyan jó hangulata van, hogy szívesen olvastam volna még tovább. Na ezt az érzést elnyomhatom majd a második résszel. ;-)
  • Carolina szenvedélyes, bájos, és olyan, aki nem adja fel. Akkor is megcsinálja a lehetetlent, ha kell a föld alól is, de megkeresi amíg értelmet nem nyer az, amit elképzelt. Néhol ingadozott, de ez érthető, hiszen egy nagy trauma volt elveszteni egy szeretett embert. A stílusa kifogástalanul egyedi. Szerintem egy jó fej karakter.
  • Lorenzo nem életem könyves szerelme, ugyanis volt benne valami, ami taszított. Annak ellenére, hogy mennyire átlagos és kedves volt, számomra egy kicsit műnek tűnt. Semmi extrát nem fedeztem fel benne, amiért ha létezne, és elmennék mellette, esetleg egy baráti körben találkoznék vele, egyből ránéznék, és megfogna benne valami. Szóval Ren nem lett a szívem csücske. 
Összességében jó hangulatú, aranyos, fordulatos kis könyvecske volt. Nyárra tökéletes olvasmány. Szeretném elolvasni a második részét, így meggyőzött. 

Kedvenc idézetek:
"(…) – mert való igaz, hogy drámai változásokon mész át, de hidd el, most kezdődik csak igazán az életed."

"– Tudod, hogyan lehet rábírni egy olaszt, hogy elhallgasson?
– Hogyan?
– Kötözd le a karjait!"

"– Első számú szabály, ha szóba elegyedsz egy olaszal – morogta Ren. – Imádnak mindenkit útba igazítani. Főleg, ha fogalmuk sincs, miről van szó."

Véleményem a borítóról:
Letisztult, mégis van benne egy figyelem felkeltő jellem. Aranyos, hogy a fagyik a két főszereplőt akarják ábrázolni. Tök oké az egész. 

Ha nem akarsz lemaradni a további tartalmakról akkor nyomd meg a rendszeres olvasás gombot! Szép napot!
Luca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Margaret Mitchell: Elfújta a szél (étékelés)

  Sziasztok kedves Molyok! Legújabb bejegyzésemben egy olyan könyvről hoztam nektek értékelést, amiről sose gondoltam volna, hogy valaha is ...